duminică, 28 aprilie 2013

Concert Floral



            Astăzi a avut loc la sala Ateneu ultimul concert înainte de o binemeritată săptămână liberă prilejuită de Sărbătorile Pascale.
Concertul nr.5 pentru pian și orchestră de L. van Beethovena fost  numit și Imperialul de către cel care l-a publicat, editorul englez Johann Baptist Cramer. În comparație cu alte lucrări ale vremii, acest concert are o durată destul de lungă (aproximativ 40 de minute). Partea I este plină de transformări tematice. Materialul expozitiv este supus unor variațiuni, figurații de virtuozitate și modulații armonice nemaintâlnite. Partea a doua este în contrastanță totală cu prima, având un caracter calm și reflectiv. Ultima parte este în formă de rondo-sonată (ABACABA), concertul încheindu-se cu o scurtă cadență a pianului urmată de un tutti orchestral.   
   Faptul că orchestra noastră este specialistă în acompaniamente, dar mai ales faptul că la pupitrul dirijoral s-a aflat maestrul Ovidiu Bălan, a făcut ca la acest concert să nu apară probleme de nici o natură și să-l împingă pe solist pe o treaptă superioară a interpretării muzicale. Un tânăr pe nume Andreas Iliuță cu care, poate, vom mai colabora.
 Una din cele mai faimoase piese din epoca barocă este Aria (Air) ce face parte din Suita orchestrală nr. 3 în Re major de J.S.Bach. Violonistul german August Wilhelm a făcut un aranjament al piesei și astfel a devenit celebra Arie pe coarda Sol.
Gloria este titlul lucrărilor de muzică corală sacră ale compozitorului italian din perioada barocă, Antonio Vivaldi. Dintre toate, cea mai cunoscută este Gloria RV589. Interesant este faptul că părți din lucrare au fost introduse în câteva filme. 

 Părțile componente sunt:
1.      Gloria in excelsis Deo
2.      Et in terra pax
3.      Laudamus te
4.      Gratias agimus tibi
5.      Propter Magnam Gloriam
6.      Domine Deus
7.      Domine, Fili unigenite
8.      Domine Deus, Agnus Dei
9.      Qui tollis peccata mundi
10.  Qui sedes ad dexteram Patris
11.  Quoniam tu solus sanctus
12.  Cum Sancto Spiritu
Un moment inspirat pentru interpretarea lucrării lui Vivaldi în Duminica Floriilor.  În rolul principal au fost corul Colegiului Național de Artă George Apostu plus cel al Facultății de Muzică din Piatra-Neamț, dirijate de Rodica Trandafir. E de apreciat faptul că toți cei prezenți pe scenă au încercat să transmită publicului mesajul compozitorului. Solistele, eleve ale Colegiului George Apostu, pe alocuri destul de emotive, dus la bun sfârșit ariile în care au fost implicate. O notă bună și pentru dirijoarea Rodica Trandafir care, în mare, a reușit să conducă orchestra și corul în direcția corectă.
Săptămâna viitoare vom avea liber, dar eu nu voi înceta să scriu, așa că urmează o postare surpiză!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

12

 Cu vreo jumătate de an în urmă spuneam că The Rehearsal va fi, poate, singura mea compoziție muzicală pentru orchestră simfonică. După te...